As Bloogger

sâmbătă, 18 octombrie 2008

Masina care se conduce singura e aproape


Un grup de cercetatori a realizat un sistem de transport experimental in care masinile se "conduc" singure prin oras. 
de Mircea Mester
 

Masina care se conduce singura, unul dintre visurile dintotdeauna ale omenirii, este pe cale sa devina realitate. Deocamdata, sub forma unui sistem de transport in comun.

O echipa de cercetatori americani a pus bazele unui sistem de transport de oras cu masini autoghidate in care pasagerii intra si coboara ca in cazul unui autobuz normal, diferenta fiind facuta de faptul ca cel care isi doreste acest tip de transport va putea sa aleaga adresa si destinatia exacta la care vrea sa ajunga. Masinile circula in sir indian, lipite, ele "desfacandu-se" doar in momentul in care una dintre masinile grupate trebuie sa ajunga intr-o destinatie diferita de celelalte. 

Desi solutia inginerilor americani poate parea desprinsa dintr-un film SF, aceasta a fost deja discutata la diverse simpozioane, administratorii aeroportului Heathrow din Londra declarandu-se fanii unei astfel de solutii care ar decongestiona traficul pietonilor intre terminale. Mai mult, o serie de companii din Suedia, Polonia si Coreea au pus la cale dezvoltarea unei retele asemanatoare la scara 1:1, un grup de orase suedeze aratandu-si deja interesul pentru adoptarea unui astfel de sistem de transport experimental.