As Bloogger

duminică, 22 mai 2011

Potrivit unui studiu de securitate întreprins chiar de Microsoft , în care a fost analizată răspândirea vulnerabilităţilor software, breşe de securitate, exploit-uri şi aplicaţii malware, platformele Windows 7 şi Windows Server 2008 R2 sunt de departe cele mai sigure.

Studiul a evidenţiat faptul că generaţia actuală a sistemelor de operare Microsoft, actualizate cu cele mai recente service pack-uri, au demonstrat rate de infectare considerabil mai mici decât sisteme de operare de generaţie mai veche, cum ar fi Windows Vista, dar mai ales Windows XP.

Privind numărul de infecţii raportate pentru un eşantion de 1000 staţii de lucru , versiunea pe 64 biţi a platformei Windows 7 a numărat o medie de numai 2.5 cazuri de infectare, în timp ce versiunea pe 32 biţi a totalizat 3.8. Prin contrast, platforma Windows XP SP3 a înregistrat în medie 15.9 cazuri de infectare, la un eşantion de 1000 staţii de lucru, iar Windows XP SP2 conduce în clasament cu 19.3 cazuri de infectare. Analizând datele prezentate, putem concluziona că platforma Windows 7 64 bit este de 5 ori mai sigură decât Windows XP!

Ratele de infectare înregistrate pentru platforma Windows Vista sunt considerabil mai mici decât în cazul Windows XP, dar rămân totuşi mai mult decât duble dacă luăm spre comparaţie platforma Windows 7.

Ratele de infectare mai reduse înregistrate de versiunile pe 64 biţi ale sistemelor de operare Windows 7 şi Vista sunt atribuite într-o bună măsură tendinţei utilizatorilor experimentaţi de a favoriza versiunile pe 64 biţi ale platformei Windows, cunoştinţele mai avansate demonstrate de acest grup de utilizatori ducând la adoptarea unei conduite preventive în utilizarea calculatorului şi un nivel sporit de securitate în general. Un avantaj de ordin tehnic al versiunilor de Windows pe 64 biţi este prezenţa unei funcţii numită Kernel Patch Protection, responsabilă de protejarea componentelor cheie ale sistemului de operare împotriva intervenţiilor neautorizate.

Găurile de securitate prezente în aplicaţiile Windows, în raport cu cele existente în sistemul de operare şi browsere web, au reprezentat majoritatea vulnerabilităţilor descoperite în decursul anului trecut. Totuşi, numărul de vulnerabilităţi descoperite în aplicaţiile pentru platforma Windows au scăzut cu 22.2 % faţă de perioada anului 2009. Numărul atacurilor cu malware care exploatează vulnerabilităţi Java a crescut însă dramatic spre sfârşitul anului trecut, depăşind toate celelalte categorii de atacuri.

Sursa: News.cnet.com

Niciun comentariu: